Нова особа нашої рубрики «Цікаві люди» – Ганна Жмурко – КМС, неодноразова переможниця та призер Чемпіонату України та Чернігівської області, Кубків та Командних Чемпіонатів України, учасниця Чемпіонатів Європи, різних зарубіжних стартів. Нещодавно Ганна стала переможницею Командного Чемпіонату України на 3000м з перешкодами.

Жмурко Ганна - легкоатлетка

⎯ Аня, як давно ти бігаєш і завдяки чому/кому потрапила у легку атлетику?

⎯ Мій вчитель фізичної культури підштовхнула цей крок. Я навчалася у школі №19 і завжди брала участь у шкільних змаганнях. Після кількох виступів Лідія Володимирівна Лесик познайомила мене з моїми, на даний момент тренерами: Лагунковою Наталією Михайлівною та Клюєвим Анатолієм Олександровичем. Тренуюсь серйозно вже більше 9 років.

Команда легкоатлетіів, тренерів⎯ Зараз майже весь час ти тренуєшся одна, а раніше – у групі. Що тобі легше?

Спочатку я більше любила бігати у групі. Були дівчатка сильнішими, такі як Юля Дятлова: мій приклад, спортсменка, яка мотивувала мене і давала можливість підтягуватися за нею, йти її стопами! Зараз я готувалася сама. Спочатку було важко без моральної підтримки та відсутності компанії, але поступово все стало звичкою. Тим більше, поряд зі мною тренера, які ніколи навіть на крок не відходять.

⎯ Ти пам’ятаєш свій перший Чемпіонат України?

⎯ Так, звичайно! Я бігла дві дистанції: 200м (близько 29,0с) та 400м (близько 1:03с). Все навколо мені здавались шалено сильними, досвідченими, і мені було соромно за свої результати (сміється).

⎯ Дуже довго твоїми основними дистанціями були 400 та 800м. За останні кілька років ти пробувала себе на 1500м, 3000м, 5000м і навіть 10 000м! Зараз же ти освоюєш нову дистанцію – 3000м із перешкодами. Як так сталося?

⎯ На моїх основних дистанціях був «застій» у результатах і ми з тренерами вирішили спробувати щось нове. У мене потужні ноги, я досить витривала, добре біжу кроси. І як то спала на думку спробувати себе на стипль-чезе. На тренуваннях ми бігали бар’єри, долали яму, у мене почало виходити. Торік я вперше пробігла 2000м з/п у манежі, але невдало. Після цього я сказала: «Більше не хочу! Ну його!». Але в процесі підготовки до літнього сезону вирішила випробувати долю і довести собі що зможу! І цього року, вперше бігла 3000м с/п із ямою.

⎯ Це дуже не проста дистанція! Чим вона тебе приваблює?

⎯ Стипль, як виявилося, дуже цікаво тікати: це не монотонний біг, як на «гладких» дистанціях. Тут налаштовуєшся при набіганні на кожну перешкоду, на подолання ями, думаєш, як якісніше подолати, утримати темп, намагаєшся першою вибігти, щоб ніхто не завадив на бар’єрі. Кола проходять набагато швидше! Дистанція – боротьба, одним словом.

⎯ На останніх змаганнях ти майже всю дистанцію була лідером. Не хотілося, щоб хтось допоміг?

⎯ Мої суперниці були поруч, я їх весь час чула трохи ззаду, і це допомагало не зменшувати темп, але мені було комфортно бігти попереду. Так морально простіше, я сказала б, є особистий простір на доріжці. Можна точніше розрахувати кроки під час набігання на перешкоду, особливо перед ямою з водою.

⎯ Майбутній Чемпіонат Європи для тебе не перший?

⎯ Так, я у 2015 році бігла 800м на Чемпіонаті Європи серед юніорів. У 2015 та 2018 рр. брала участь у Чемпіонатах Європи з кросу. Але щоразу такі змагання сприймаються по-різному..

На Чемпіонаті Европи з легкоатлетичного кросу

⎯ Чим для тебе відрізняється цей Чемпіонат Європи від попередніх?

⎯ На свій перший Чемпіонат Європи я їхала взяти участь і набратися досвіду, сам факт того, що я відбирався був вищим за всі нагороди… Цього року є певне завдання: покращити свій результат. До того ж, це мій перший виїзд у складі дорослої збірної України. Там буде вся еліта української легкої атлетики. Це дуже круто!

Збірна команда України з легкої атлетики

 

⎯ Аня, давай, хоч трохи, поговоримо не про спорт! Ти маєш часу на спілкування з друзями?

⎯ Тренування та навчання займають весь основний час. Іноді з’являється підробіток. Вільний час проводжу з подружками та близькими, але іноді просто не має сил. Зате коли ми збираємося, то любимо веселитися саме і влучно: пляж, прогулянки, танці, караоке і т.д.! (посміхається) Добре, що зараз є соціальні мережі, і ти можеш не втрачати контакту з друзями, навіть коли залишаєшся вдома.

⎯ Твої переваги в їжі? Дотримуєшся якихось певних дієт?

⎯ Я ніколи не сиділа на дієтах, контролюю вагу за допомогою тренувань. Але, звичайно, стежу, щоб харчування було правильним. Люблю вівсянку, омлет і, звичайно ж, каву!

⎯ Що допомагає тобі розслабитись після важких тренувань?

⎯ Люблю плавати, засмагати на пляжі, активний та пасивний відпочинок. Як і всім спортсменам розслабитися та зняти втому мені допомагають лазня та масаж.

 

Дякую, Аня, що приділила нам час і розповіла про своє бігове життя! Бажаємо успіхів, нових рекордів і вболіватимемо за тебе на Командному Чемпіонаті Європи, який відбудеться 9-11 серпня у Бидгощі (Польща).

Залишити відповідь